Istorijat štamparije

Sve je počelo 1867. godine

Prema najstarijim istorijskim zapisima 1867. Godine osnovna je štamparija “Dobai” koja započinje našu priču. Vlasnik te štamparije je bio Dobai Janoš, i to je bila druga štamparija po veličini u Subotici.

01. maja 1873. Štampariju “Dobai” preuzima Schleinger-Sabadoš Šandor i menja ime štamparije u “Schleinger”. Prema tadašnjim arhivskim zapisima, vlasnik je bio učeni štampar koji  je uglavnom radio sam uz jednog ili dva pomoćnika ili pripravnika/šegrta.

13. novembra 1920. godine završava još jedna epoha i počinje nova. Štampariju “Schleinger” kupuje „Direkcija državnih željeznica” od osnivačevog sina. Inicijator za kupovinu je bio prvi direktor subotičke Direkcije inženjer Milan Đorić.

Tadašnja štamparija se sastojala od nekoliko manjih zastarelih mašina na ručno-nožni pogon, nekoliko stelaža i regala i oko 1.600 kg slova. Tako se ona našla pod državnom upravom, odnosno upravom Ministarstva saobraćaja, i od male zanatske štamparije, izrasta u štampariju koja 1930. godine počinje da zapošljava čak oko 120 radnika.

 

Izvršeno je i njeno preseljenje iz Manojlovićeve ulice u zgradu Direkcije, Trg vojvode Putnika 2, u podrumske prostorije. Poboljšana je i tehnička opremljenost nabavkom novih mašina za slaganje. Iz Ljubljane i Zagreba su stigle mašine za štampanje kartonskih voznih karata. Slagaća mašina „Linotyp” je nabavljena 1929. godine.

Razvojem privrede razvijala se i štamparija, koja je od radionice prerasla u veliku štampariju. Potrebe železnica sa jedne strane i potrebe privrede, prosvete, nauke i kulture sa druge strane, nametalo je štampariji potrebu za uvođenjem novih proizvodnih programa, kontinuirano praćenje razvoja grafičke tehnologije, proširivanje kapaciteta, uvođenje nove opreme i stručno osposobljavanje kadrova.

Nova etapa počinje u 1969. godini, kada je, pored železničkog programa, u pogon puštena nova oprema za proizvodnju kompjuterskih obrazaca. Tada je štamparija dobila i novo ime – “Birografika”.


Razvoj ofset štampe

Veliko poglavlje ove štamparije predstavlja razvoj ofset štampe, zbog koje je ona postala vodeća štamparija u zemlji, posebno u delu proizvodnje knjiga, udžbenika, prospekata, časopisa, etiketa i ostalih sličnih proizvoda.

Nova lokacija

Od 1974. godine štamparija je svoj razvoj nastavila na novoj lokaciji i sve do danas se nalazi u istom, ali osavremenjenom prostoru.

Na inicijativu Društva “Radin” d.o.o. iz Zagreba, a u partnerstvu sa “Birografika” a.d. iz Subotice, 12. aprila 2002. godine zaključen je Ugovor o osnovama zajedničkog ulaganja. Na njegovom temelju, zaključen je ugovor o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za roto štampu, “Rotografika” d.o.o., sa sedištem u Subotici.

“Rotografika” d.o.o. je registovana 08. maja 2002. godine, a temeljni kapital nakon uplata i unosa stvari iznosio je 1.501.000,00 eura, u čemu je većinski deoničar sa 60 % uloga bio “Radin” d.o.o. Zagreb.

U rekordnom roku izvršena je prenamena postojećeg objekta, kupovina i instalacija opreme i probna proizvodnja, tako da je proizvodnja počela nakon četiri meseca, odnosno, 23. septembra 2002. godine.
Već u narednoj godini “Rotografika” beleži prve rezultate, tačnije, sa manje od 20 zaposlenih ostvaruje dobit u poslovnoj godini od 250.000 eura. U 2004. godini sa povećanjem broja zaposlenih na 45, sa postojećom instaliranom opremom, beleži se popunjenost kapaciteta od skoro 100 %. Ostvarena dobit u ovoj godini iznosila je 661.000 eura.

 

 

Prelomna godina

Prelomna godina za razvoj “Rotografike” bila je 2005. Zbog otežanog donošenja odluka o razvoju, u aprilu 2005. godine “Radin” preuzima, uz naknadu, udeo “Birografike” i postaje jedini vlasnik “Rotografike”.
“Rotografika” tada kao nezavisno društvo, preuzima uz naknadu od većinskog deoničara “Birografike” udeo u visini od preko 97% deonica i postaje većinski deoničar.

S ovakvom vlasničkom strukturom i jasnom vizijom razvoja, skupštine društava 24. novembra 2005. godine donose odluke o statusnim promenama čime prestaje postojanje “Birografike” d.o.o..

Poslovnu 2006. godinu “Rotografika” nastavlja u poslovanju sa perspektivnim proizvodnim programom, svojom mladošću i iskustvom i tradicijom tada dugom 139 godina.

 

A danas

Danas, na ovoj lokaciji radi i uspešno se razvija “Rotografika”, koja je jasno opredelila svoj proizvodni program: roto štampu za proizvodnju časopisa, prospekata, lifleta, knjiga, kao i tabačnu štampu za proizvodnju časopisa, knjiga tvrdog i mekog poveza, prospekata i reklamnog materijala.

U periodu od spajanja, razvoj “Rotografike” obeležila je nabavka nove šesnaestostranične kolorne rotacije “Komori” i četvorobojne štamparske mašine sa lak verkom tipa KBA.

Kupljeno je zemljište za izgradnju nove štamparije. Sačinjen je plan razvoja u narednom periodu u kom najznačajnije mesto zauzima nova tridesetdvostranična rotacija.

Realizacija dela plana razvoja počela je još 2007. godine, nabavkom savremene opreme – tridesetdvostranične rotacije, osmobojne ofset mašine, opreme za povez knjiga mekog i tvrdog poveza kao i opreme za pripremu štamparske forme. Sačinjen je projekat i obezbeđena je građevinska dozvola za izgradnju nove štamparije.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.