Tehnička uputstva

SPECIFIKACIJA ZA PRIPREMU MATERIJALA ZA ŠTAMPU I OSNOVNI STANDARDI PROIZVODNJE

Kako bismo bili sigurni da su PDF-ovi dobro pripremljeni, ovim putem želimo da osvežimo uputstva o njihovoj pravilnoj izradi i načinu slanja.
Veoma nam je važno da se shvati značaj pripreme kao sastavnog dela u lancu izrade proizvoda, jer kvalitetna priprema osim što znači dobar otisak isto tako znači i kvalitetnu izradu proizvoda u svim ostalim fazama.

Kalibracija monitora

Pre svega, jako je važno da je vaše radno okruženje spremno za izradu pripreme za štampu, odnosno da je monitor pravilno kalibrisan i da je izabran icc profil za obradu pripreme, koji odgovara podlozi za štampu. U suprotnom, prilikom obrade boje koje su na monitoru neće odgovarati otisku. Icc profili u štampariji „Rotografika“ se ne koriste i nije ih potrebno zapisivati u PDF. Oni kao takvi služe isključivo za monitor kao emulacija pripreme na odgovarajućoj podlozi.

Primena standarda i izrada probnih otisaka

Štamparija „Rotografika“ se u okviru svog proizvodnog procesa štampe rukovodi ISO standardom 12647, koji je usvojen od strane nemačkog institita za istraživanje grafičke tehnologije FOGRA, pod nazivom „PSO – Process Standard Offset“. Takođe je usvojen i standard za izradu sertifikovanih prufova „FograCert Contract Proofing”, popularno kod nas nazvani kao „bestovi” i koji se za svakog klijenta mogu izraditi. Prufovi-bestovi izgledaju najpribližnije onome što će se otisnuti u štampi, pa kako služe kao vodilja dizajneru, tako nakon overe od strane klijenta služe kao vodilja i štamparu na mašini. Ukoliko na mašini nisu prisutni bestovi kao vodilja za otiskivanje, štampa se odvija sa već unapred utvrđenim standardnim nanosima. Veoma je važno napomenuti da je osvetljenje na pultovima štamparskih mašina takođe usklađeno sa ISO standardom 12647 i emulira dnevno svetlo. Više informacija na web strani www.fogra.org

 Prikaz na različitim vrstama svetla. Prezentacija prikazana na sajmu DRUPA u Nemačkoj 2016

 

Elektronsko odobravanje

Svim našim klijentima nudimo mogućnost elektronskog odobravanja stranica putem interneta. Ukoliko ste zainteresovani, od naših CTP operatera dobićete uputstvo i parametre za pristup. Uputstvo možete i sami preuzeti na sledećoj stranici: https://apogee.agfa.net/Resources/Help/WebApproval-10.0-OLH-en-US/index.html

Elektronsko odobravanje omogućeno je u modernom i veoma jednostavnom programu svetski poznatog proizvođača Agfa.

Format materijala

U štampariji „Rotografika“ se koriste isključivo dokumenti u PDF formatu. Sve ostalo će se zanemariti i neće se koristiti kao priprema za štampu. Verzija PDF-a treba da je 1.3 (Acrobat 4.0 compatible). Ukoliko je iz nekog razloga potrebno koristiti drugu verziju PDF-a, preporučujemo verzije 1.6 ili 1.7. Verzija PDF-a ne utiče na kvalitet obrađene pripreme i ima veze samo sa načinom kako je sam PDF dokument konfigurisan, kao i sa RIP-om na kom se PDF dokument kasnije obrađuje za štampu. Molimo da jedan dokument sadrži jednu stranu, da bi se izbegle greške koje mogu nastati prilikom montaže i eventualnih izmena stranica. Preporučujemo izradu PDF dokumenata preko export opcije. Izrada iz postcripta može se primeniti samo ako je to nemoguće iz exporta ili zbog nekih drugih problema.

Rezolucija i kvalitet otiska

Rezolucija fotografija za kvalitetan otisak treba da je 300 dpi. Minimalna rezolucija prihvatljiva za otisak slabijeg kvaliteta je 140 dpi, a maksimalna 600 dpi. Sve ispod 140 dpi je neprihvatljivo za kvalitetan otisak, dok rezolucije vece od 600 dpi može da dovode u pitanje pravilan rad RIP softvera i uopšte mogućnost za izradu separata za štampu. Rezolucija 1-bit fotografija ne sme da prelazi 2400 dpi.

Prikaz fiksnog broja piksela u odnosu na različite rezolucije

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.